Receptről: Az egész családunk imádja a pizzát, és hát mit tehet az ember, ha nincs otthon mirelit, de rendelni se akar? Nekiáll sajátot gyúrni. Eleinte eléggé ördögtől való dolognak tűnt a pizzatészta készítése, de az olcsó receptek blogon találtam egy viszonylag könnyen kivitelezhetőt, amin itt-ott alakítgattam, hogy a lehető legtökéletesebb végeredményt kapjam. Illetve készítettem egy cukorbetegek számára is fogyasztható verziót, teljes kiőrlésű liszt felhasználásával, hogy anyu se maradjon ki a jóból. A sors furcsa fintora, hogy az övé még finomabb is lett, mint a sima: puhább, omlósabb.
Hozzávalók:
1 db 25 centis pizzához
Tésztához:
25 dkg liszt (vagy: 12,5 dkg fehér + 12, 5 dkg teljes kiőrlésű)
kb. 1-1,5 dl olaj
1 dl kézmeleg, langyos víz
0,5 cs. instant élesztő
1 tk. cukor (az élesztő megeszi, cukorbetegeknek sem kell tartania tőle)
1 csapott tk. só
Szószhoz:
100 ml passzírozott paradicsom
1 csipet cukor (kihagyható, vagy helyettesíthető cukorpótlóval)
1 csipet bazsalikom
1 csipet oregano
só, bors
Elkészítés:
- 1 dl langyos vízbe beleszórjuk az instant élesztőt és a cukrot, majd jól elkeverjük. Kb 2 percen belül elkezd dolgozni.
- Keverőtálba öntjük a lisztet (ha anyunak készítem, fele-fele arányban használom a lisztet), sót. Összekeverjük.
- Amikor felfutott az élesztő (kb. 2-3 perc), a lisztre öntjük, és az olajat is lassanként hozzácsorgatjuk. Az eredeti recept fél deci olajat ír, de én még sosem úsztam meg 1-1,5 dl alatt, így ajánlott apránként adagolni, attól függően, mennyire száraz a tésztánk.
- Ha túl ragacsos, lisztet, ha túl száraz, akkor olajat adjunk még hozzá, majd 2-3 perc alatt dagasszuk ki. Tapintásra sima, rugalmas, olajos tésztát kell kapnunk.
- Kiolajozzuk a tésztasütőnket, és kézzel ellapítjuk benne a tésztát, folyamatosan a sütő széle felé nyomkodva. (Jómagam egy 25 centis formát használok, amihez az egész tészta sok, úgyhogy kb. egy 6-8 centis darabot le szoktam csípni. Ezt nem feltétlenül kell kidobni, ki lehet sütni minicipónak.)
- A szósz hozzávalóit egy kis edényben összeforraljuk, majd megkenjük vele a pizza tetejét.
- 220 fokra (5-ös fokozat) előmelegített sütőben először öt percig sütjük, hogy kicsit rásüljön a szósz, ezután ízlés szerint rakunk rá feltétet (én általában sonkát, kukoricát szoktam), reszelünk rá egy pici sajtot és tűpróbáig sütjük. Amikor már jó a tészta, kivesszük és ráreszeljük a maradék sajtot, majd visszatoljuk, hogy ráolvadjon. (Egyből is rá lehet tenni a sajtot, de tapasztalataim alapján jobb a végén.)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése