Tiramisu

Receptről: Nagymamám vezetett be minket a tiramisu készítés rejtelmeibe, azóta is az ő receptje szerint készítjük ezt az igazán gyors, ámde annál finomabb olasz édességet, ami minden évszakban tökéletes desszert lehet. És az a legnagyszerűbb benne, hogy bátran játszhatunk vele, díszíthetjük szezonális gyümölcsökkel, vagy éppen maradhatunk a klasszikus, kakaós változatnál is. Csak a képzeletünk szabhat határt.



Hozzávalók:
kb. 5-6 adaghoz

25 dkg mascarpone
3 db tojás
3 ek. cukor
2 dl erős, hideg feketekávé
2 dl tej
1 cs. vaníliás cukor
1 csomag (kb 250g) babapiskóta
Rumaroma (vagy 3 ek. rum)
kakaópor, gyümölcs (opcionális)


Elkészítés:
  1. Előre elkészítjük a kávét.
  2. Szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük.
  3. A tojássárgáját 2 evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük (elektromos habverővel). Ha kész, hozzáadjuk a mascarponét, ízlés szerint rumaromát, és habos krémmé keverjük. 
  4. A fehérjét óvatosan a mascarponés masszához keverjük (fakanállal!).
  5. Az elkészített kávét tejjel és ízlés szerinti cukorral (mi 4 db pötyivel készítjük, ami 4 mokkáskanál cukornak felel meg), valamint ugyancsak ízlés szerinti rumaromával ízesítjük.
  6. A babapiskótákat belemártjuk a kávéba, de épp csak egy kicsit, különben átázik. Jómagam mindkét oldalát épp csak hozzáérintem a kávéhoz és már kapom is ki. 
  7. A beáztatott piskótával kirakjuk a tálunk alját. Én egy 15x26 cm-es tálat használok, így több krém jut a süteménybe, de lehet nyugodtan nagyobbat is, attól függően, mennyire szeretnénk vastag krémréteget.
  8. A lerakott babapiskótás sorra rákanalazzuk a mascarponés krémünk felét, majd újabb babapiskótás sort rakunk rá, amire mehet a megmaradt krém egésze.
  9. Díszítésként meghinthetjük cukormentes kakaóporral, de díszíthetjük friss gyümölcsökkel is. A málnát kiváltképp ajánlom kipróbálásra, egészen mennyei a málna és a krém találkozásának ízvilága. De anélkül is fogyaszthatjuk, hogy bármit tennénk rá.


Megjegyzések