Farsangi (szalagos) fánk

Receptről: Mindketten kedveljük a fánkokat, különösen a finom, könnyed tésztájú szalagos verziót, ami oly' könnyedén omlik szét a szájban, akárcsak egy felhő. A legfinomabb farsangi fánkot pedig egyértelműen Bella mama készítette, az övéhez foghatóval ezidáig nem találkoztunk még. Így hát szombat este gondoltunk egy merészet, előkerestük a megbarnult papírdarabra lejegyzett receptet, és elkészítettünk egy féladagot (lentebb is ezt láthatjátok). Az eredmény ugyanaz lett: habkönnyű, mennyei finom fánkok sora.



Hozzávalók:
(kb. 25 darabhoz)

3 dl tej
3 dkg élesztő
1,5 ek. cukor
50 dkg liszt
10 dkg RAMA
10 dkg porcukor
1 csipet só
4 tojássárgája
 1 dl rum


Elkészítés:
  1. Meglangyosítjuk a tejet, majd levéve a tűzről, a langyos tejbe tesszük a 1,5 ek cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedjük, és hagyjuk, hogy kb. 5-10 perc alatt felfusson.
  2. Közben kimérjük a többi hozzávalót (liszt, porcukor, rama, só, tojássárgája, rum) és egy tálba tesszük.
  3. Miután felfutott az élesztő, hozzáadjuk a többihez, összegyúrjuk és jó alaposan kidolgozzuk. Legalább 20-30 percet dagasztjuk. A tészta akkor jó, ha szépen elválik az edénytől, nem ragad, de puha. A benne keletkező levegőbuborékoktól ne ijedjünk meg. (Ha van a közelben erős férfi, nyugodtan megkérhetjük, hogy segítsen a dagasztás fáradalmas folyamatában. :) )
  4. A kidagasztott tésztát tiszta konyharuhával lefedjünk, és jó melegben 40-45 perc alatt kb. másfélszeresére kelesztjük. (Minél több meleg takaróba bugyoláljuk be, annál jobb.)
  5. Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, és egy kb. 8 cm átmérőjű szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A megmaradt tésztadarabokat ismét újragyúrjuk és kiszaggatjuk (mindezt addig ismételjük, míg van tésztánk). Ha kész, újabb 25-30 percig pihentetjük.
  6. Annyi olajat melegítünk, hogy a fánk ne érjen le az edényünk aljára.
  7. Sütés előtt az ujjunkkal benyomjuk a fánkok közepét, majd fejjel lefelé fordítva sütni kezdjük lefedett edényben. Az 1 perc letelte után megfordítjuk a fánkot, és immár fedő nélkül további 1 percig sütjük a másik oldalát. Így szép szalag képződik az oldalán.* (A sütési hőfokkal sütőtől függően érdemes kísérletezni, és inkább közepes lángon sütni, különben könnyen megég.)
  8. A kisült fánkokat szalvétával vagy papírtörlővel bélelt tányérra tesszük.
  9. Végül ízlés szerint tálalhatjuk porcukorral meghintve, lekvárral vagy csokikrémmel. 

(*az ötlet Gabriella konyhájától származik)


Megjegyzések