Receptről: Miközben a régi gépemről mentettem le az adatokat, találtam egy elfeledett word dokumentumot. Megnyitva azt, egy igazán ínycsiklandó étel elkészítése tárult elém (amit még innen mentettem le). Rögvest el is határoztam, hogy amint kapok kelkáposztát, elkészítem.
Kissé pepecselős ebéd, de minden ráfordított időt megér.
Hozzávalók:
8 darabhoz
20 dkg darált sertéshús
8 db kelkáposztalevél
5 dkg rizs
1 közepes hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors
majoránna
szerecsendió
2-3 dl tejföl
kb. 10 dkg reszelt sajt
vaj (tepsi kikenéséhez)
Elkészítés:
- A rizst megmossuk, és sós vízben megfőzzük.
- A hagymát olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a húst. Fehéredésig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát, sót, borsot, majorannát, és egy csipetnyi szerecsendiót. Végül felöntjük vízzel (annyival, hogy ellepje a húst) és puhára főzzük. Ha lefőtt a víz, zsírjára sütjük.
- Levágjuk a káposztalevelek kemény részét, megmossuk őket, és sós vízben megfőzzük.
- A húst összekeverjük a rizzsel.
- Ha kihűltek a levelek, a közepére tesszük a húsos keveréket. Ezután oldalt behajtjuk a levél két szélét, majd feltekerjük.
- Kivajazunk egy hőálló tálat vagy tepsit, és belehelyezzük a töltött káposztákat.
- A tetejüket megkenjünk tejfüllel, úgy, hogy az egészet befedje, majd reszelt sajtot szórunk rá.
- Előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük közepes hőmérsékleten (én 4-5-ös fokozaton sütöttem).
Megjegyzések
Megjegyzés küldése